Oruç tutanlar dikkat! Ramazan’da en sık yapılan 10 yanlış…

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Günlük hayat alışkanlıklarımızdaki değişikliklere yanlışlı beslenme de eklenince, kilo alımının yanı sıra metabolik süratte yavaşlama, kan şekerinde ani iniş çıkışlar, sonluluk, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, dikkatsizlik, konsantrasyon kaybı, hazımsızlık, şişkinlik, mide bulantısı ve kalp rahatsızlıkları üzere pek çok sıhhat meseleleri gelişebiliyor” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, Ramazanı sağlıklı geçirmek ve oruç tutarken rastgele bir meseleyle karşılaşmamak için kaçınılması gereken 10 yanılgıyı anlattı, değerli ihtarlar ve tekliflerde bulundu.

TEK SEFERDE BÜYÜK PORSİYONLAR YEMEK

İftarda yapılan en büyük yanılgı, uzun müddet aç kalmanın verdiği hissiyatla büyük porsiyon yemekler tüketmek oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Oysa iftarda tüketilecek besinlerin olağan bir akşam yemeğinden daha fazla ve farklı içerikte olmaması gerekiyor. Boş mideyi bir anda çok doldurmak reflü, hazımsızlık ve mide rahatsızlıkları üzere sıkıntılara neden olabiliyor. Bunun yerine orucu hurma yahut kahvaltılık üzere hafif eserlerle açtıktan sonra çorba içmek, sonrasında küçük porsiyon ana yemeğe geçiş yapıp yanında salata yahut yoğurt ile kapanışı yapmak sağlıklı olacaktır” diyor.

PİDEYİ VE ÇORBAYI ÇOK SICAK TÜKETMEK

Bir iftar geleneği olan pideyi ve çorbaları çok sıcak tüketmekten kesinlikle kaçınmak gerekiyor. Çok sıcak tüketilen yiyecekler yemek borusunun yanı sıra ağız içinde tahriş oluşturup ağız yaralarını tetikleyebiliyor. Bu riskin azalması için yemeğinizi soğutarak tüketmeye ihtimam gösterin.

AZ SU TÜKETMEK

Oruç tutarken susuzluk sebebiyle ağız ve boğaz kuruyor. Suyun bedende yüzde 1 azalmasıyla susama hissi başlarken, susuzlukta bedende su ve mineral kaybı oluyor. Kaybedilen mineral ve suyun geri alımının beden istikrarı için son derece değerli olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz şöyle konuşuyor: “Dolayısıyla bu müddet zarfında az su içmek yapılan öteki büyük yanılgılardan biridir. Sahurla iftar ortasında her bir kilonuz için 30 ml su içmeye itina gösterin. Lakin su ve sıvı ölçüsü birbirlerine karıştırılmamalıdır. İftardan sonra içilen çay, kahve ve komposto sıvı ölçüsüne girmektedir. Suyun yerini tutmadıkları üzere tersine çay ve kahve bedenden su atılımına neden olurlar. Bu nedenle çay ve kahvede çoka kaçmamak, sıvı alımını çoğunlukla su tüketerek yapmak gerekir.”

HIZLI YEMEK YEMEK

Gerek iftarda gerek sahurda süratli yemek yemek sıhhati son derece olumsuz etkiliyor. İftar sofrasında uzun süren açlığın sonunda bir an evvel yemek yeme, sahurda ise uyku bölündüğü için bir an evvel yemek yiyip yatma isteği oluyor. Ancak süratli yemek yemek, reflüyü tetiklediği üzere midede şişkinlik ve hazımsızlık hissine yol açıyor. Ayrıyeten tokluk hissi gerçekleşmeden çok besin tüketildiği için de gereksiz kalori almanıza sebep oluyor.

İFTARI TEK ÖĞÜN HALİNDE YAPMAK

İftarda uzun mühlet boş kalan mideye birden yüklenmemek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Eğer iftar sonrası hazımsızlık ve reflü sorunu yaşamak istemiyorsanız iftarı 2’ye bölün. Orucu su ile açıp, akabinde kuru kayısı yahut hurma ile devam edebilirsiniz. İftar yemeğine çorba ile başlayıp 15-20 dakika orta verdikten sonra ana yemeğe geçebilirsiniz. Ana yemekte yağlı ağır yemekler yerine sağlıklı pişirme formülleri kullanılarak hazırlanmış ızgara, haşlanmış yahut fırınlanmış yemekler yahut baklagiller ve zeytinyağlı zerzevat yemeklerini tüketebilirsiniz. Aksi taktirde yüksek kan şekeri, yüksek tansiyon ile kalp hastalıkları riski artabiliyor” diye konuşuyor.

SAHURA KALKMAMAK

Sahuru kahvaltı saatiniz olarak belirleyebilirsiniz. Sahur artık 2 ana öğününüzden biri. O nedenle “sahura kalkmama gerek yok” diyorsanız, gün içerisinde yorgun ve halsiz hissedebilir, kan şekerinizde düşüş yaşayıp konsantrasyon sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Daha uzun müddet tok kalabilmek için sahurda yumurta, peynir, süt üzere protein içeriği yüksek besinleri tercih edin. Daha zinde ve enerjik olabilmek, muhtemel kabızlığı önlemek ve kan glikoz denetimi için; posalı besinlerden tam tahıllı ekmek, yulaf üzere kompleks karbonhidratlı besinleri tüketmeye itina gösterin. Söğüş, salata ve meyve tüketmeyi de ihmal etmeyin.

ŞERBETLİ TATLILARA YÖNELMEK

İftardan çabucak sonra tatlı tüketmek uzun devirde hazımsızlık, mide yanması, reflü ve kilo sorunu olarak geri dönüyor. Bilhassa şerbetli tatlı tercih edenler bu meselelerle daha fazla karşılaşıyor. Baklava üzere şerbetli tatlılar yerine Ramazanla özdeşleşen güllaç, muhallebi üzere sütlü tatlıları, şeker eği olmadan hazırlanmış kompostoyu yahut meyve tatlılarını haftada bir- iki defa tercih edebilirsiniz. Yeniden de bu üslup tatlılar çabucak iftarın üzerine değil, iftardan bir- iki saat sonra tüketilmelidir.

AŞIRI TUZ, YAĞ VE BAHARAT TÜKETMEK

Yapılan yanlışlardan biri de, çok tuzlu ve yağlı besinleri tercih etmek. “Maalesef tükettiğimiz tuz ölçüsü olması gerekenin 4 katı!” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, fazla tuz tüketiminin bedende su tutup, ödem oluşmasına ve yüksek tansiyona sebep olabildiğini söylüyor. Çok baharatlı ve tuzlu yiyecekler ayrıyeten susama hissini de artırarak gün içerisinde sıkıntı anlar yaşatabiliyor.

FAST FOOD VE GAZLI İÇECEKLER TÜKETMEK

İftarda fast-food, kızartma, baharatlı besinler, çok karbonhidrat içeren yiyecekler tüketmek reflüyü tetiklerken, mide yanması ve hazımsızlığa yol açabiliyor. Ayrıyeten kilo alımına da davetiye çıkarıyor. Bu nedenle bu yiyecekler yerine protein içerikli ve zerzevat yüklü yiyecekleri tüketmeye ihtimam gösterin. Gazlı içecek tüketmek içerdikleri şeker oranından ötürü, kan şekerini olumsuz etkiliyor ve hazımsızlık yapıyor. Birinci seçeneğiniz her vakit su tüketmek olsun. Bunun yanında sahurda süt, iftarda ayran tercih edebilirsiniz.

YEMEKTEN SONRA YATMAK

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, iftardan çabucak sonra uzanmanın yahut sahur yemeğinden sonra çabucak yatmanın Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan biri olduğunu belirterek “Eğer reflünüz yoksa bile bu durum reflü olmanıza sebep olabilir. İftardan çabucak sonra uzanmamalı ve uyumadan 2-3 saat evvel yemek yemeyi bitirmelisiniz. Sahurda, hafif besinler tercih edip meskende bir bir mühlet dolaşmak, yatağın baş kısmını yükseltmek mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışını önler ve reflüyü engeller” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir