Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada taklit ve tağşiş yaptığı tespit edilen üreticileri bir bir yayınlıyor. İfşa edilen firmalara ise mevzuat çerçevesinde 146 bin 337 liradan 10 milyon 500 bin liraya kadar ceza kesiliyor.
Kayıt dışı besin işletmeleri hem maliyeti düşürmek hem de daha fazla para kazanmak için çeşitli hile ve tağşişe başvuruyor. Et, süt eserlerinde kullanılan hilelerin akabinde tatlı dalında de kullanılan birtakım hile usulleri gündeme geldi. Bilhassa kilolarca alınan baklavanın içeriğini değiştiren bu işletmeler, vatandaşın hem cebine hem sıhhatine ziyan veriyor. Değerli olması sebebiyle baklavada Antep fıstığı kullanmak yerine daha ucuz eserler kullanmaya çalışan işletmeler, hile için bezelye ve ıspanak üzere yeşil eserlere fıstık izlenimi vererek kullanıyor.
Son yapılan tespitlere nazaran birtakım işletmelerde Antep fıstığı yerine ayçiçeği çekirdeği içi kullanıldığı ortaya çıktı. Çekirdek içi kullanarak hile yapan işletmeler lezzeti değiştirmek için çekirdek içini bir müddet kavurup kendi tadını gizliyor ve Antep fıstığı tadı vermeye çalışıyor.
ANTEP FISTIĞI YERİNE AY ÇEKİRDEĞİ KULLANMIŞLAR
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan listeye nazaran Ankara’da bir pastane işletmesi olan Camuzoğlu Unlu Mamulleri isimli şirketin Antep fıstıklı baklavada ay çekirdeği içi kullandığı tespit edildi. Firmaya ilişkin bilgiler bakanlığın taklit yahut tağşiş yapıldığı mutlaklaşmış eserlere ilişkin bilgiler listesinde yayınlandı.
RAF ÖMRÜNÜ UZATMAK İÇİN GLİKOZ KOYUYORLAR
Bu hile prosedürünü tüketicinin tadından anlamasının mümkün olmadığını anlatan Antalya, Burdur ve Isparta’da 16 şubesi bulunan baklavacı Hakan Öner, günde 1.5 ton baklava ürettiklerini belirtti. Glikozun da eserin raf ömrünü uzatmak için kullanıldığını söz eden Öner, “Ürüne hile karıştırsam, maliyetinden en az yüzde 50 kar ederim” dedi.