Kıvamı sulu olduysa endişeye gerek yok! Bu meyveyi ekleyin, reçeli anında kurtarıyor

Kahvaltı sofraları için itinayla hazırladığınız reçellerin sulu olduğunu fark edebilirsiniz. Kıvamı bir türlü yoğunlaşmayan reçeli kaynatmaya devam ettiğiniz şekerlenme ihtimali de artacak. Pekala, ne yapılması gerekiyor? İşte yoğunlaştırma metodu.

Kahvaltı sofraları için hazırladığınız reçellerin sulu kaldığını görebilirsiniz. Şekeri ve suyu koyduktan sonra da reçelin kıvamı bir türlü koyulaşmadıysa şekerlenme ihtimali artabilir. Bunun için birtakım püf noktalara dikkat etmelisiniz.

İlk olarak reçelin soğudukça daha koyu bir kıvam alacağını unutmamalısınız. Bu nedenle oda sıcaklığında soğutup kıvamını tekrar denetim edin. Beklettikten sonra düşündüğünüz dokuya ulaşabilir. İmal basamağında koyulaşmadığını fark ettiyseniz kaynayan reçelin içine kesinlikle elma ekleyin. Elma, pektin vazifesi üstlenerek yoğunlaşmasını sağlayacak.

Pişirme sırasında içine ekleyeceğiniz limon suyu da mükemmel bir yardımcı vazifesi taşıyabilir. Kıvamın tutması için limon suyunu ekledikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam etmelisiniz. Bir diğer formül ise, güneşte bekletmektir. Lakin başka teknikler kadar verimli olmayabilir.

Güneşte bekletmek için pak bir bezin üstüne tenceredeki reçeli ek edip güneş altında yoğunlaşana kadar bekletebilirsiniz. Güneşte bekletme kademesi uzun sürebilir. Bunun yerine fırına atmayı tercih edebilirsiniz. Aralıklı olarak fırın kapağını açıp reçeli karıştırarak kıvamı ağırlaştırabilirsiniz.

Reçelin kıvamının büsbütün tutması için çok az ölçüde nişasta ekleyebilirsiniz. Ayrıyeten pişirme sürecinden sonra oda sıcaklığında dinlendirmeyi es geçmeyin. Kıvamı tuttuğunda, cam kavanozlara doldurabilirsiniz.

Hazırladığınız reçelin kıvamını anlamak istiyorsanız, kolay bir kıvam testi yapabilirsiniz. Kıvam testini pişmeye yakın bir zamanlamada uygulayın. İki çorba kaşığı kadar reçeli porselen bir tabağa koyup buzdolabında 3 dakika bekletin. Akabinde kaşık yardımıyla şurup kıvamına gelip gelmediğini denetim edin.

Reçel hazırlarken materyalleri hakikat ölçüde kullanmak kıymetlidir. Kullanacağınız meyve şekeriyse, katiyen teğe bir ölçüden kaçının. 700-800 gram şeker kâfi olacaktır. Lakin ayva yahut bal kabağı üzere şekerler kullanacaksanız birebir ölçüye yer verebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir