‘Planlı üretim’ için köylerde seferberlik

Meltem Güneş – Tarım ve Orman Bakanlığı, eylül ayında üretim planlamasının düğmesine basarak Türkiye’deki toprakların yüzde 77’sinde üretilen eserleri (hububat, baklagil, yağlı tohumlar, patates ve soğan) planlama kapsamına almıştı. Üretim gücü, besin arz güvenliği için kıymetli olan üretim planlamasının üretici ayağında da benimsenmesi için bakanlık, bilgilendirme ve eğitim stratejilerini geliştirmeye çalışıyor. Bu kapsamda, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü üretim planlaması ve dayanakların alanda daha faal uygulanabilmesi için köy bilgilendirme toplantılarına başladı. Bakanlık toplantıları muhakkak dönemler halinde devam ettirerek, ülkedeki bütün üreticiye ulaşmayı hedefliyor. 

Cuma buluşmaları 

Önceki gün 81 vilayette yaklaşık 2 bin 780 köyde düzenlenen “Üretim Planlaması Cuma Buluşmaları” toplantılarına ziraat odaları, ziraî örgüt temsilcileri de katıldı. Üreticilere ülkenin su gerilimi altında olduğu anlatılarak, yanılgılı ve çok su kullanımından kaynaklanan meseleler, su tasarrufu sağlayan sulama teknikleri aktarıldı. Bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su eserleri üretimi mevzularında planlamanın nasıl yapıldığı, planlama kapsamındaki eserlerin neler olduğu anlatıldı. 

Mevsimlik personele eğitim 

Üreticilerin aktif bir halde destekleme programlarından yararlanabilmesi için ziraî krediler, kontratlı üretim, hibe programları, işlenmeyen yerlerin kiraya verilmesi, kayıtlılık, tarım sayımı bahislerinde da bilgi verilirken, üreticilerin soruları da yanıtlandı. Bakanlık, mevsimlik çalışanların esere mahsus eğitim eksikliği için de harekete geçecek. Su verimliliği seferberliği kapsamında eğitimlerin yaygınlaştırılması da hedeflenirken, usta öğretici, eğitici ve nitelikli işçi istihdamının da artırılması planlanıyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir