Türkiye’nin farklı yerlerinde son günlerde mantar zehirlenmeleri hadiseleri yaşanıyor. Geçen günlerde Erzurum’da 12, Gümüşhane’de 9 ve Bayburt’ta 5 kişi yedikleri mantardan zehirlenerek hastanelerde tedavi altına alındı. Uzmanlar yurttaşların bilmedikleri mantar çeşitlerini toplayıp yememeleri gerektiğinin altını çiziyor. Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Ahmet Aydın, mantar zehirlenmelerine karşı ikazlarda bulundu. “Mantar zehirlenmesinden korunmanın en değerli yolu tabiattan topladığınız ve bilmediğiniz mantarı tüketmemek” diyen Aydın, “Mantar zehirleri pişirilerek, konserve yapılarak yahut ısıl süreçlerle zehirleri yok edilemeyen gıdalardır” sözlerini kullandı.
Mantar zehirlenmelerinin birkaç çeşitte karşımıza çıktığını söyleyen Aydın, “Zehirlenme durumu mantarı yedikten çabucak sonra ortaya çıksa sıhhat kuruluşlarında müdahale kolay olur. Lakin bu ölümcül mantar zehirlenmesi en erken 15 saat sonra ortaya çıkıyor. Bu saat mantarın yenme ölçüsüne nazaran de değişkenlik gösterebiliyor. Bu mantarlara halk ortasında ‘Köygöçüren’ deniyor” dedi.
Bazı mantar zehirlenmelerinin ise tesirinin günler sonra çıktığını söz eden Aydın, “Kişiler ortada bir sebep yokken hastaneye gittiğinde zehirlenme belirtileri gösteriyorsa bir mühlet evvel mantar yiyip yemediğini sorgulamak gerekir. Bir öteki mantar zehirlenmesi cinsinde ise tesir çabucak kendini ishal ve mide bulantısıyla kendini gösterir. Bir diğer mantar zehirlenmelerine ise kişinin mantarla bir arada alkol tüketmemesi, bir mühlet alkole maruz kalmaması gerekiyor” dedi.